WERKENDAM - Het is de nacht van 4 op 5 februari 1945 wanneer de Britse generaal Sir John Hackett dankzij de hulp van een 'linie-crosser' een weg naar bevrijd Nederland vindt. Dwars door de winterse natuur van de Biesbosch wordt de generaal van het door de Duitsers bezette Sliedrecht naar het bevrijde Lage Zwaluwe geloodst.
De Biesbosch kwam vanaf 6 november 1944 tussen de linies van de Duitsers en de geallieerden te liggen. De Duitsers waagden zich nauwelijks in het onherbergzame gebied, waardoor het een ideale schuilplaats werd voor onderduikers.
Het Hollandsch Diep, de Amer en de Bergsche Maas waren een natuurlijke grens tussen bezet en bevrijd Nederland. Het verzet organiseerde zogenaamde crossings tussen bezet en bevrijd gebied.
Tijdens de laatste maanden van de oorlog waren 21 personen, veelal uit Werkendam, actief als linie-crossers die via de Biesbosch een verbinding tot stand brachten van bezet naar bevrijd Nederland en terug.
Het avontuur uit 1945, richting de vrijheid van generaal Hackett, werd jaren later afgebeeld op een speciaal vervaardigde Delfts porseleinen schaaltje.
Deze bowlkom werd in 1967 door de Koninklijke Vereniging 'Onze Luchtmacht' aangeboden aan Lady Hackett, de vrouw van de generaal.
Schenken
De erfgenamen van de familie Hackett hebben nu besloten om de schaal te schenken aan het Biesbosch Museum in Werkendam, dat een apart deel van de collectie gewijd heeft aan de rol van het gebied in de Tweede Wereldoorlog.
"Wij zijn er heel erg blij mee", reageert directeur Peter van Beek. "Het is immers een uniek stuk dat speciaal werd gemaakt voor de vrouw van de generaal, als eerbetoon aan John Hackett."
De schaal is op 21 september 2012 overgedragen aan het Biesbosch Museum. Hierbij was ook oud-crosser C. van den Hoek uit Werkendam aanwezig.
Hij is de enige nog levende linie-crosser en het is volgens Van Beek aan hem te danken dat het schaaltje, het aandenken aan het Biesboschavontuur dat leidde tot de vrijheid van de Britse generaal Hackett, in het museum komt te staan.
Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.